Ležaji za vaš motor

Ležaji so gotovo potrošni material za motorna kolesa, saj jih je treba menjati precej pogosteje kot ostale dele motornega kolesa. To ve čisto vsak motorist oziroma lastnik motorja, pomembno pa je vsekakor, da se ležaje menja dovolj pogosto, saj omogočajo udobno vožnjo ter tudi večjo varnost.

Zakaj so ležaji tako pomembni

Čeprav tako majhni, pa so ležaji lahko celo bolj pomembni kot kak drug del motornega kolesa. Zaradi njih lahko enostavno upravljate z vašim motornim kolesom oziroma samim krmilom, kar pomeni, da so namenjeni temu, da je motor bolj vodljiv. Namenjeni so enostavnemu krmiljenju motornega kolesa.

To je pri vožnji z njim vsekakor zelo pomembno ali celo bistveno, saj morate imeti nad svojim motornim kolesom tako zaradi lastne varnosti kot tudi zaradi varnosti vseh drugih udeležencev v prometu čim boljši nadzor. Hkrati pa to pomeni tudi bolj prijetno vožnjo, ki poteka bolj ‘gladko’, hkrati pa tudi bolj brez skrbi.

Kroglični in vsi drugi ležaji

Poznamo različne vrste ležajev, ki se uporabljajo v različne namene. Pravzaprav ostaja veliko različnih vrst ležajev. Najbolj običajni so tako imenovani kroglični ležaji, ki se največkrat uporabljajo pri motorjih in avtomobilih in so tudi najbolj znani. Vendar pa poznamo tudi valjčne, sodčkaste, kombinirane, drsne, vretenske, iglične, hibridne in različne druge ležaje.

Razlikujejo pa se ne le po vrsti, temveč tudi po sami kakovosti, saj zagotovo niso vsi enake kvalitete. Dražji so navadno tudi bolj kakovostni, a razlike v ceni spet niso tako velike, da si tudi vi ne bi mogli privoščiti najboljšega, kar se trenutno prodaja na našem trgu. S tem boste poskrbeli tako za vaš motor kot tudi zase in za svojo večjo varnost in udobje med vožnjo z vašim motornim kolesom.

Če želite najboljše na trgu, potem namesto krogličnih izberite valjčne ležaje v obliki stožca. Zakaj? Zato, ker boste z njimi bolj zadovoljni. Prav zato jih priporočajo tudi strokovnjaki in serviserji motornih koles, saj:
– imajo daljšo življenjsko dobo,
– se kasneje obrabijo,
– omogočajo odlično uravnavanje motorja,
– opravijo različna neravnovesja glede vzmetenja vašega motornega kolesa,
– zaradi vsega naštetega omogočajo bolj prijetno, udobno in posledično tudi bolj varno vožnjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *